2 Comments

 1. Peter Breur
  20/10/2015 @ 14:45

  Hallo Ellen,

  Ik heb de volgende vraag voor je. Kan reflux je stembanden ook ( blijvend ) beschadigen? Ik zal je mijn verhaal besparen, maar heb in 1.5 jaar tijd veel onderzoeken gehad ( CT scan,MRI scan, logopedist,KNO arts en neuroloog, omdat ik stem probleem kreeg. Mijn stem vibreerde nadrukkelijk. Dit is inmiddels al weer een stuk minder, maar toch merk ik dat ik een rechte toon niet echt kan plaatsen. Dit geldt niet bv in de hoogte of laagte.

  Als je stembanden hiervan kunnen beschadigen weet jij dan ook of dit over kan gaan ?

  Ik zadel je meteen op met een misschien lastige vraag en hoop dat je een antwoord hebt.

  Mvrgr.
  Peter

  Reply

  • Ellen
   20/10/2015 @ 15:35

   Hallo Peter,

   Dat is een hoop narigheid in anderhalf jaar. Frustrerend, lijkt me. En gelukkig dat het beter gaat. Bij overmatig vibreren van de stem denk ik niet meteen aan de gevolgen van reflux. Je bent al bij de neuroloog geweest, dus jouw medische team zal ook verder gekeken hebben dan die ene oorzaak. Op je vraag moet ik het antwoord helaas schuldig blijven. Ik ben geen dokter en verwijs mijn leerlingen bij aanhoudende stemproblemen altijd door naar een foniater (KNO-arts met specialisme stem).

   Als vocal coach zou ik jouw geluid eerst moeten horen om te beoordelen of ik misschien iets voor je kan betekenen. M.a.w. of het probleem met techniek te verhelpen is, of alleen medisch. In het eerste geval kunnen we kijken of ik je kan helpen, of je een naam kan geven van een goede coach bij jou in de buurt. Even bellen mag altijd. Mijn nummer staat op de contactpagina van de site.

   Sorry dat ik je niet direct hier kan helpen. Dit soort dingen zijn ingewikkeld, maar daar was je na anderhalf jaar al achter, hè?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...